marți, 8 septembrie 2009

Istorie printre picaturi de roua...


Istoria margelelor vine din vremuri imemoriale. Create din pasiunea pentru frumos, nascute din legenda apei si a focului, margelele din sticlă au fost considerate mereu semne ale distinctiei feminine si ale finetei delicate a subtilului. Ele infumuseţau vestminetele faraonilor egipteni. Sciţii purtau de asemenea haine infrumeseţate de margele cu mai multe veacuri înainte de nasterea lui Hristos. Margelele erau fabricate în atelierele de sticla în Germania si Galia, mai pe urmă în Imperiu Bizantin si după asta în Veneţia, centrul de producţie a margelelor în Veneţia a fost Murano. Ţarile din Africa de Vest, statele europene, si dupa America aceasta era geografia comerţului cu margele. Semnificativele profituri din republica Veneţiana, monopolist in fabricare sticlei, au cauzat invidie in statele alaturate, care au încercat să afle secretele de producţie de sticlă.Incercand sa pastreze monopolul în comertul cu sticlă, guvernul a Republicii, în 1275 publicat de edict, a interzis scoaterea dincolo de limitele sale de materii prime, în stare brută, sticlă şi chiar despre ei. Acest lucru a fost făcut în aşa fel încît concurenţii nu au putut determina compoziţia de masă de sticlă.
Istoria margelelor este o istorie zbuciumata plina de intrigi si uneltiri totul avand ca scop obtinerea profitului. Cei care au reusit sa transmita secretul peste granitele republicii au fost urmariti si pedepsiti.

Insa toti cei care alergau dupa formula chimica care deosebea margelele de alte obisnuite sticle colorate nu intelegeau ca in aceste picaturi de roua, in fiecare dintre ele ramane o parte din sufletul celui care le faureste, o picatura de nemurire.

Arta sub orice forma sunete, tuse de acuarele sau lumina reflectata intr-o picatura de roua...va invit sa ascultam impreuna un cantec superb...
http://www.youtube.com/watch?v=N8XXcDUrdVk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...