joi, 17 septembrie 2009

Misterul lui Henri Coanda
In 1998, Muzeul Aviatiei a primit "arhiva Henri Coanda“, un pachet de 800 de kilograme de documente care au apartinut inventatorului si fusesera donate statului roman de catre fiica savantului la sfarsitul anilor ’70. Documentatia a inceput sa fie analizata incepand cu 1999, cand muzeografii militari au inceput sa cerceteze amanuntit documentele.

Printre documentele analizate, s-a gasit si un proiect de farfurie zburatoare pe care era scris "TOP SECRET". Inventatorul roman a lucrat la acest proiect atat in Franta cat si SUA, o delegatie a US Air Force afland de acest dosar si-a manifestat interesul in privinta existentei unui prototip.

Inventatorul roman chemat in SUA la sfarsitul Razboiului a lucrat la acest proiect, multi dintre istorici extinzandu-si presupunerile si la perioada revenirii sale in Romania cand Nicolae Ceausescu i-a lasat mana libera si un buget deosebit. Supus constrangerilor americane, isi reia studiile cu privire la prototipul farfuriei zburatoare, studii incepute in 1939. In 1948, este invitat in Statele Unite pentru continuarea studiilor. 1954 este anul in care Coanda isi prezinta proiectul final al Aerodinei. Brevetul pentru aceasta inventie este datat pe 16 decembrie 1957. Dupa aceasta data se lasa o tacere completa asupra activitatii lui Coanda. Abia in 1965 este invitat in Romania de catre Ceausescu. Aici relanseaza cercetarea romaneasca si este numit consilier special al presedintelui. Tot ce s-a construit in domeniul aeronauticii romanesti in anii 1970, inclusiv capacitatile moderne de aparare ale Romaniei, il au ca parinte pe Henri Coanda.

Aparatul descris in dosarele „Coanda“ are propulsie neconventionala, are o forma de lentila si dispune in jurul coroanei de mai multe fante prin care ies jeturi ce formeaza un strat de gaze care imprima miscare ansamblului. Directia gazului determina miscari ascensionale sau de translatie. Conform descrierii, aerodina are un sistem de vaporizare a hidrocarburilor aduse sub presiune.


Un comentariu:

  1. oare unele dintre intalnirile cu extraterestrii nu erau de fapt doar intalniri cu alti oameni ... ? mi-e greu sa cred ca un astfel de colos al gandirii in materie de aviatie a pus doar pe hartie o schita si nu a facut si un prototip functional.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...